«Η κρεμμυδαποθήκη» μου στα κορυφαία Ελληνικά βιβλία της δεκαετίας

«Η κρεμμυδαποθήκη» μου στα κορυφαία Ελληνικά βιβλία της δεκαετίας

Συμπληρώνονται φέτος από τη δημιουργία του Literature.gr, του λογοτεχνικού και πολιτισμικού ιστότοπου που φιλοδοξεί να διαγράψει τη δική του ιστορία στα ελληνικά γράμματα και να αναδείξει νέες φωνές στο λογοτεχνικό γίγνεσθαι. Δέκα χρόνια στα οποία διαβάσαμε πολλά βιβλία, γράψαμε πολλές κριτικές, πήραμε συνεντεύξεις από τους συγγραφείς τους, μελετήσαμε το έργο τους, απομονώσαμε φράσεις τους, οι οποίες κινητοποιούν μέσα μας νέες πνευματικές δυνάμεις μετά το τέλος της αναγνωστικής εμπειρίας και γι’ αυτό τους βραβεύσαμε. Δέκα χρόνια αγάπης και προσφοράς στο βιβλίο, στη φιλαναγνωσία στην ελληνική και ξένη λογοτεχνία. Και συνεχίζουμε με τον ίδιο ζήλο και την ίδια αγάπη να ανακαλύπτουμε διαρκώς νέους τίτλους, νέους δημιουργούς, να νοιαζόμαστε για το βιβλίο με το ίδιο πάθος.

Στο πλαίσιο αυτό αναζητήσαμε από τους συντάκτες, τους συνεργάτες και τους φίλους του Literature να μας πουν ποια ελληνικά βιβλία ξεχώρισαν από τη δεκαετία αυτή, σε ποια στάθηκαν περισσότερο, ποια θυμούνται ακόμα με την ίδια αγάπη, ποια τους σημάδεψαν αναγνωστικά και έγιναν εφαλτήριο για νέες αναγνώσεις. Τα βιβλία που κατά τη γνώμη τους και τη δική μας, έγιναν η αφορμή για τα απολαυστικότερα ταξίδια στον χώρο της λογοτεχνίας. Ζητήσαμε να μας πουν το ΈΝΑ βιβλίο (ενηλίκων – πεζογραφίας ή ποίησης) από τα προηγούμενα χρόνια που εκτίμησαν για την προσφορά του στη λογοτεχνία και θα μας πρότειναν να το ξαναδιαβάσουμε. Δύσκολη ερώτηση. Πώς να επιλέξουμε μόνο ένα; (Και εγώ πήρα μια βαθιά ανάσα πριν το επιλέξω) Γι’ αυτό η λίστα μας ασφαλώς δεν εμφανίζει όλα τα αξιόλογα βιβλία της εκδοτικής παραγωγής της τελευταίας δεκαετίας και βασίζεται σε υποκειμενικές εκτιμήσεις.   

Είναι όμως μια αφορμή για να τα θυμηθούμε όσοι τα διαβάσαμε ή να γνωρίσουμε βιβλία που τράβηξαν την προσοχή των αναγνωστών μας, προτού γυρίσουμε τη νέα σελίδα στο βιβλίο που λέγεται «Δέκα χρόνια Literature και συνεχίζουμε».

Ντίνα Σαρακηνού

(literature.gr 1.5.2023)

Ημερομηνία

01 Μάιος 2023
Expired!
Κατηγορία